Lexus paplašina robežas un atklāj jaunās sporta jahtas konceptu

Publicēts: 11.02.2017.

  • Jaunais sporta jahtas koncepts veidots atbilstoši Lexus dzīvesveida filozofijai un aprīkots ar diviem Lexus V8 dzinējiem.
  • Korpusa veidošanai izmantoti jaunākās paaudzes īpašas stiprības kompozītmateriāli un oglekļa šķiedrojums.
  • Augsts komforta un izklaides līmenis izcilas atpūtas nodrošināšanai.

Šī gada sākumā ASV, Floridas štatā, Maiami pludmales Biskeinas līcī esošajā Di Lido salā tika atklāts Toyota Jūras departamenta Lexus divīzijas radītais jaunās sporta jahtas koncepts. Šī atvērtā tipa premium klases sporta jahta, kas paredzēta sešiem līdz astoņiem cilvēkiem, veidota atbilstoši Lexus dzīvesveida filozofijai, aprīkota ar diviem jaudīgiem Lexus V8 motoriem un tās dizains izstrādāts Lexus Dizaina centrā Japānā.

Pirms vairākiem gadiem Toyota Jūras departaments (Toyota Marine Department) uzaicināja Toyota Motor Corporation (TMC) prezidentu Akio Tojodu (Akio Toyoda) pavadīt pāris dienas uz ūdeņiem, izmēģinot jaunāko premium klases jahtu sērijas Ponam modeli, ar ko tika plānots iepazīstināt Japānas tirgu. Kā Lexus International zīmola vadītājs Akio Tojoda augstu novērtēja jahtas kopējo premium stilu, kas būtu lielisks papildinājums Lexus dzīvesveida filozofijai. Rezultātā Toyota Jūras departaments nonāca pie secinājuma, ka šādas luksus klases jahtas būtu labs veids, kā paplašināt Lexus zīmola robežas, piedāvājot jauna veida atpūtas un stila tehniku. 2017. gada 12. Janvārī ASV Floridas štatā, Maiami pludmales Biskeinas līcī esošajā Di Lido salā tika atklāts pirmais šīs idejas rezultāts – Lexus jaunās sporta jahtas koncepts.

Lexus jahta paredzēta vienas dienas atpūtas izbraucieniem sešu līdz astoņu cilvēku kompānijai. Jahtas dizainu veido augšējais klājs un ārējais korpuss, kas vienlaidus aptver jahtas iekšējo konstrukciju. Katra korpusa daļa ir atsevišķi ar rokām veidota no masīva kompozītmateriāla, kas sastāv no divām poliuretāna epoksīda sveķu kārtām, kas stiprinātas ar rokām austu oglekļa šķiedras audumu, un oglekļa šķiedras kompozītmateriālu vai oglekļa šķiedrojumu (CFRP). CFRP ir tehnoloģija, ko izmanto sacīkšu automašīnās un tādos superauto kā Lexus LFA, kā arī augstas veiktspējas lidmašīnām, sacīkšu slēpēm, velosipēdiem un pasaules klases ātrumlaivām.

Pateicoties unikālajai CFRP konstrukcijai Lexus sporta jahtas koncepts ir vismaz par 1000 kg vieglāks nekā analogs jahtas modelis, kas būvēts no stiprināta stiklašķiedras plastikas materiāla (FRP). Lexus jahtas korpusa zemūdens daļas dizains veidots tā, lai samazinātu pretestību un uzlabotu vadāmības stabilitāti pie lieliem ātrumiem.

12,7 metrus garā un 3,96 metrus platā jahta aprīkota ar diviem 5.0 litru V8 benzīna dzinējiem, kas adaptēti jūras pielietojumam un auto pasaulē izmantoti Lexus RCF kupejā, GSF sporta sedanā un jaunajā LC 500 modelī. Katrs dzinējs nodrošina 440 ZS/ 328 kW jaudu un jahtas ātrums sasniedz līdz pat 43 jūras mezglus stundā jeb aptuveni 79 km/h. Uz jahtas priekšēja paneļa un stūres ratā integrēti krāsaini skārienjūtīgi ekrāni, kur pieejama GPS navigācija, digitālās kartes, virsmas radars, zemūdens hidrolokators, apgaismes un izklaides sistēma. Kapteiņa krēsls ir elektriski regulējams un tā roku balstus var izmantot kā papildu sēdekļus īpaši svarīgiem viesiem.

Jahtas priekšgalā izvietotais pasažieru salons ir grezni iekārtots, izmantojot ekskluzīvu Lexus ādas apdari, kas kombinēta ar koka un stikla detaļām. Salona augstums ir pietiekams, lai nostātos pilnā augumā, šeit atrodas sešvietīgs mīksts dīvāns ar galdiņu. Telpas klimata komfortu nodrošina gaisa kondicionēšanas sistēma. Uz jahtas atrodas virtuve ar divu degļu plīti, izlietni un zem letes novietotu ledusskapi, kā arī iekārtota neliela dušas telpa. Par izklaidi rūpējas integrēta audio-video sistēma ar 4G bezvadu interneta pieslēgumu un WAN (Wide Area Network - aptver ievērojami plašāku teritoriju un izmanto vispārējās lietošanas vai speciālus sakaru līdzekļus, kuri nodrošina iespēju uzturēt sakarus lielos attālumos). Skaņas iekārtai izmantota audio sistēma ar Revolution Acoustics un Mark Levinson® komponentēm.

Uzziņai:

Toyota Jūras departaments kā TMC struktūrvienība tika izveidots 1997. gadā ar mērķi izgatavot premium klases jahtas, kur tiktu pielietotas Toyota un Lexus automašīnu ražošanā izmantotās jaunākās paaudzes tehnoloģijas un kvalitātes kontroles metodes. Šajā departamentā tika izveidota Toyota jahtu sērija Ponam, kas šobrīd ir premium klases jahtu līderis Japānas tirgū. 2016. gada novembrī tika prezentēts līdz šim jaunākais Ponam modelis – sporta jahta Ponam-28V.