Pirmais pilnībā elektriskais Lexus luksusa SUV – UX 300e

Publicēts: 11.01.2021.

Pēc ilga darba pie elektrisko automobiļu tehnoloģiju izstrādes un 1,7 miljoniem elektrisko hibrīdu saražošanas šogad pasaulē un arī Latvijā parādīsies pirmais pilnībā elektriskais Lexus automobilis. Saglabājot UX pamatmodelim raksturīgo dizainu un augsto funkcionalitāti, UX 300e ir aprīkots ar jaunizveidotu litija jonu akumulatoru, kuram ir viena miljona kilometru nobraukuma garantija un gaisa dzesēšanas sistēma, kā arī ar īpaši kompaktu jaunu elektromotoram īpaši pielāgotu transmisiju.

Lexus UX 300e pilnīgi jaunajā BEV (Battery Electric Vehicle – elektriskā akumulatora transportlīdzeklis jeb 100% elektromobilis), ietilpst lielas jaudas 150 kW (204 DIN ZS) elektromotors/ģenerators, kas darbina priekšējos riteņus. Tas automobilim nodrošina strauju paātrinājumu – no 0 līdz 100 km/h 7,5 sekundes, sasniedzot maksimālo ātrumu 160 km/h. 300 Nm griezes moments ar tikai elektromotoriem raksturīgo maksimālo atdevi jau no pirmajiem rotora apgriezieniem nodrošina lielisku dinamiku gan pilsētas satiksmē, gan veicot apdzīšanas manevrus uz šosejas.

“Pirmais pilnībā elektriskais Lexus izmanto zīmola sasniegtās vadošās pozīcijas tādās jomās kā akumulatora pārvaldības sistēma, jaudas vadības bloks un elektromotors. Izmantojot Lexus unikālo pieredzi kopš 2005. gada, uzbūvējot vairāk nekā 1,7 miljonus elektrisko hibrīdu, jaunais UX 300e būs zīmola kvalitātes un uzticamības simbols,” uzskata Raigo Kaseorgs (Raigo Kasseorg), Lexus Baltic vadītājs.

UX 300e darbina jaunizveidots 54,3 kilovatstundu lielas ietilpības gaisa dzeses akumulators, kurš sniedz iespēju nobraukt 400 km (pēc NEDC testu procedūras) starp uzlādēm, kas atbilst vairāk nekā 300 km WLTP ciklā. 288 šūnu litija jonu akumulatora baterija atrodas zem salona grīdas un aizmugures sēdekļa, radot zemu smaguma centru, kā arī nodrošina vietu un praktiskumu, kas tiek sagaidīts no pilsētas krosovera. Lai apstiprinātu pilnīgu uzticamību zīmola pilnībā elektrisko transportlīdzekļu tehnoloģijai, Lexus piedāvā 10 gadu (vai līdz 1 000 000 km nobraukumam) garantiju pret visiem iespējamajiem BEV akumulatora baterijas funkcionālajiem defektiem un iespējamo jaudas pazemināšanos zem 70% robežas ar nosacījumu, ka tehniskās apkopes programmā paredzētās regulārās apkopes tiek veiktas oficiālajā Lexus servisu tīklā.

UX 300e modelim Lexus izstrādāja akumulatora šūnu gaisa dzesēšanas sistēmu, kas ir drošāka un vieglāka nekā ūdens dzesēšanas sistēmas. Ja akumulatora iekšpusē cirkulē atdzesēts gaiss, stabilāka akumulatora darbība var tikt sasniegta pat lielā ātrumā un ātro uzlāžu laikā. Akumulatora sildīšanas sistēmas sildelementi zem katra akumulatora moduļa samazina aukstā laika ietekmi uz braukšanas diapazonu, nodrošinot līdzvērtīgu maksimālo jaudu visā brauciena laikā arī ziemas apstākļos.

Augstas precizitātes ļoti kompaktā elektromobiļiem paredzētā automātiskā transmisija ar trīsasu tehnisko koncepciju un reduktora mehānismu, kas ļauj sasniegt augstus motora apgriezienus, nodrošina savā klasē labākās piedziņas spējas un ārkārtīgi zemu trokšņu līmeni.

Lai gan BEV ir dabiski kluss, UX 300e ir palielināta izolācija, lai samazinātu ne tikai akumulatora radītās skaņas, bet slāpētu arī no āra nākošos trokšņus, piemēram, vēju vai akmentiņu atsitienus, kas citādi būtu dzirdami. Lexus koncentrēšanās uz skaņas izolāciju ļauj autovadītājiem izbaudīt salonā pilnībā netraucētu mieru. 

Lai nodrošinātu, ka pirmajam pilnībā elektriskajam Lexus ir tāda pati pasaules līmeņa kvalitāte, kāda ir katra Lexus automobiļa pamatā, UX 300e tiek būvēts līdzās hibrīda automobiļiem Lexus godalgotajā Kyushu rūpnīcā Japānā, un to ražošanu pārrauga slavenie Takumi meistari. Šis nosaukums tiek piešķirts attiecīgās jomas ekspertiem vai Japānas tradicionālo tautas mākslu meistariem, kuri ir paveikuši vismaz 60 000 mācību un prakses stundu, kas ir līdzvērtīgs 250 darba dienām 8 stundu garumā 30 gadus ilgā laikā.

Lexus ir attīstījis savu automobiļu klāstu, lai apmierinātu pasaules luksusa klientu vajadzības vairāk nekā 90 valstīs. Lexus ir apņēmies kļūt par vizionāru zīmolu, kas tiecas uz drosmīgu dizainu, nākotnes tehnoloģijām un iedvesmojošu sniegumu gan auto vadāmībā, gan drošībā un komfortā.