Nanotehnoloģijas

Dabas elpa tavam auto

Lai ziedi nenovīstu, tiem ir nepieciešams ūdens, taču ir kāds zieds, kas ūdeni pats atgrūž. Tas ir lotosa zieds, kura lapas pārklātas ar īpaša, dabas dota vaska kārtiņu. Ūdens pilieniem, nonākot saskarē ar niecīgu virsmas daļu, tie spēj saglabāt apaļu formu un aizripo projām. Tā notiek pat tad, ja ūdens uz zieda tiek uzšļākts ar spēku — tas burtiski aizslīd no lapas.

Iedvesmojoties no šī brīnumainā zieda zinātnieki jau pirms vairākiem gadiem ir radījuši vielas, kas atgrūž ūdeni. Tehnoloģijām pilnveidojoties, izstrādāti arvien jauni produkti. Viens no tiem ir nanopārklājums, kas ir vizuāli neredzams, videi draudzīgs, inovatīvs izstrādājums. Ar tā palīdzību tiek aizpildītas pat vissīkākās apstrādājamā materiāla poras un izveidota unikāla virsmas aizsardzība. Šādi apstrādāta virsma kļūst viegli kopjama, ūdeni un netīrumus atgrūdoša, aizsargāta pret skābju un sārmu iedarbību, antibakteriāla un ilgāk kalpojoša. Nanopārklājums nemaina izstrādājumu krāsu un nekādā veidā nekaitē to lietošanas funkcijām. Pateicoties šīm īpašībām nanopārklājumu izmanto visdažādākajās jomās – pakalpojumu sfērā, ražošanā, sadzīvē un arī autojomā. Automašīnām ar nanopārklājumu apstrādā logu stiklus, riteņu vieglmetāla diskus, auto salona tekstilmateriāla daļas un arī visu virsbūvi.

Logu stikliem nanopārklājums rada plānu, acij neredzamu plēves kārtiņu, kas nemazina redzamību. Lietus, sniegs un dažādi mitrie netīrumi, nokļūstot uz šādas virsmas, „saveļas bumbiņās” un paši nokrīt no tās. Braucot pie ātruma ap 100km/h slapjā laikā nav pat nepieciešams izmantot logu tīrāmās slotiņas, vējstikls saglabājas tīrs, jo ātruma radītais vējš nokrišņu pēdas vienkārši aizpūš.. Turklāt nanaopārklājums atvieglo stikla kopšanu, ir vieglāk notīrīt apledojumu, ietaupās logu mazgāšanas šķidrums, stiklam ir daudz labāka caurredzamība, tumšā laikā no pretimbraucošajām auto gaismām neapžilbst acis.

Vieglmetāla diskiem nanopārklājums palīdzēs samazināt dažādu netīrumu un dubļu pieķeršanos, arī pati disku virsma tiks aizsargāta pret agresīvas vides izraisītiem bojājumiem. Šādi apstrādātus diskus būs daudz vieglāk notīrīt – atliek vien noskalot ar ūdeni, un tie ilgāk saglabāsies tīri.

Auto salonam, ja tas ir no tekstilmateriāla (velūra), nanopārklājums ļaus izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem, kad automašīnā kaut kas izlīst, nobirst vai iztek uz sēdekļiem. Jo īpaši tas ir aktuāli, ja mašīnā tiek vesti bērni, kam allaž brauciena laikā gribas padzerties vai paēst. Ar nanopārklājumu tiek radīts lielisks netīrumus un mitrumu atgrūdošs efekts, visi gruži un mitrums paliek it kā virs materiāla, iekšā nekas neiesūcas. Atliek tikai sasūkt ar putekļusūcēju un salons būs tīrs. Ar nanopārklājumu var apstrādāt arī bērnu autosēdeklīšus.

Jāņem vērā, ka pirms apstrādāt salonu ar nanopārklājumu, visām tekstilmateriālu virsmām jābūt tīrām, pretējā gadījumā tur esošie netīrumi tiks „iekonservēti” uz mūžu. Tālab pirms apstrādes ieteicams veikt salona ķīmisko tīrīšanu.

Virsbūvei nanopārklājumu iesaka izmantot gluži jaunām automašīnām, uz kurām nav parādījušās ikdienas gaitā radušās švīkas, nelieli skrāpējumi u.tml. Pretējā gadījumā, ja auto būs nepieciešama krāsošana, virsbūve vai kāda tās daļa būs grūti nokrāsojama, aizsargpārklājums atgrūdīs krāsu., jo tas būs iesūcies jebkurā, par vissīkākajā plaisiņā.

Pārklājot ar nanotehnoloģiju, auto virsbūve ne tikai būs pasargāta no dažādu netīrumu nokļūšanas uz virsmas (tie tiks „atgrūsti”) un būs viegli notīrāma, bet tai būs izveidojies aizsargslānis pret smalkiem skrāpējumiem. Vidēji šāds pārklājums savas funkcijas pilnībā saglabā vidēji 6 mēnešus.

Cenas*:
Priekšējā vējstikla pārklāšana izmantojot “Amserv Nano kapsulu” – 35 EUR
Vieglmetāla disku apstrāde – 30 EUR
Visas auto virsbūves pārklāšana – sākot no 230 EUR

*cenās ietverts 21% PVN, darba un materiālu izmaksas